ogórki konserwowe kanapkowe

DSC_1548
Polecam ogórki do kanapek krojone w zalewie octowo-olejowej..U mnie w domu bardzo chętnie zjadane w okresie jesienno-zimowym .

Produkty:
4 l wody
6 kg ogórków
1 szklanka cukru
1/2 szklanki soli
0,5 l octu 10%
0,5 l oleju
80 g mieszanki do ogórków konserwowych
koper na każdy słoik gałązka

Wykonanie:

Ogórki kroimy na plastry..wkładamy ciasno do słoika . wsypujemy proporcjonalnie mieszankę .na górę dajemy gałązkę kopru .zalewamy goracą zalewą wykonaną z wody ,octu.soli,cukru i oleju..zakręcamy słoiki..gotujemy 15 minut na wolnym ogniu /tak jak na rosół/..odstawiamy do wystygnięcia..
Z tej porcji wychodzi 12 słoików 0 ,7 l..
Wymaga na prawdę nie za wiele pracy ,a zakup dobrego produktu 1 słoika to koszt około 7-8 zł..
Polecam w zimową porą na prawdę super do kanapek z serem żółtym lub wędliną.. 🙂