Polecam w okresie najwiekszego wysypu cukini ..alternatywne gołabki do mięsnych :)..Tak mamy my wegetarianie 🙂 ..
Produkty:
1 średnia kapusta
1 Srednia cukinia
1 czerwona papryka
1 czerwona podłużna papryka
1 cebula
3 ząbki czosku
30 dag pieczarek
1 puszka pomidorów całuch
1 woreczek ryżu lub 1/3 szklanki
olej + masło do smażenia
vegeta
sól.pieprz,papryka słodka,ostra oraz tymianek/można dodać inne zioła ulubione/
Wykonanie:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem vegety 15 minut .pozostawiamy pod prykryciem do wystygniecia..Kapustę spażymy i odrywamy liscie ścinając twarde końcówki..kilkakrotnie spażamy tzn wkładamy do gotującej wody by liście były miekkie,ale nie rozsypujące sie..
Drobno pokrojoną cebulę przesmażamy na oleju z masłem..dodajmy pokrojone pieczarki ,papryki oraz cukinie ze skórka,dodajemy czosnek przciśniety przez wyciskacz..solimy oraz dodajmemy przyprawy..w zależności jak kto lubi ..Ja lubie bardziej pikantne 🙂 ..Na koniec dodajemy połowę zmiksowanych pomidorów i gotujemy razem około 10 minut..
Do ryżu wlewamy przesmażone produkty ,dokładnie mieszamy..Na liść kapusty nakładamy farsz ,zawijamy analogicznie jak gołąbki miesne..Na dno garnka dajemy 1/4 kostki masła..liście kapusty a na to zawinięte gołąbki.,układamy sciśle w garnku..Na wierzch dajemy liscie kapusty..zalewamy 1/3 szklanki wody i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut..Po tym czasie zalewamy pozostłymi pomidorami ..i wstawiamy do piekarnika następne 20 minut..
I to by było na tyle.. 🙂
Wspaniała alternatywa dla mięsnych gołabków..Bardzo polecam..są przepyszne..,a poza tym moje autorskie ,więc jakie mają być 🙂 ..