papryka faszerowana z mięsem i pieczarkami

DSC_1608

Produkty:
4 duże czerwone papryki
1/3 szklanki ryżu
1/2 kg mięsa mielonego
4-5 pieczarek
2 papryki czerwone
1 cebula
2 pomidory
1/4 cukini
1/4 masła
olej do smażenia
sól.pieprz.pieprz cayenne.tymianek,papryka czerwona słodka

Wykonanie:
Mięso wrzucamy na patelnie i na wolnym ogniu smażymy.Po około 15 minutach dodajmy ryż i smażymy dolewając wodę systematycznie , by powoli wnikało w ryż,często mieszając..tak smażymy około 15 minut .cebule ,paprykę pieczarki.kroimy .na rozgrzaną patelnie wrzucamy cebulę aż do zeszklenia,dodajemy pokrojone pieczarki,cukinię oraz paprykę i smażymy do miekkosci..na wolnym ogniu..dodajemy sól.pieprz ,cayenne.tymianek.papryki oraz pokrojone pomidory..przesmażamy chwilkę..do patelnie z mięsem i ryżem przekładamy przesmażone warzywa z przyprawami ..smażymy razem około 5 minut ..farsz musi być pikantny z nutą ziół.Paprykom obcinamy kapelusze.i wkładamy farsz..przykrywamy kapeluszem ,ściśle układamy w naczyniu żaro..dodajmy masło. przykrywamy .wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 50 minut..Podajemy z pieczywem..

Można dodać inne przyprawy np.zioła które Panstwo lubicie..
Niemniej potrawa jest bardzo smaczna.choć nieco czasochłonna..
Moja autorska :)..