karkówka pieczona w plastrach z cebulą


Polecam karkówkę pieczoną z cebulą ..u Mnie w domu bardzo chętnie jadaną i wbrew pozorom nie jest czasochłonna a każdy” mięsożerca ” 🙂 ze smakiem zjada ..

Produkty:
2 plastry karkówki na osobę
pól cebuli dużej na dwa plastry
1 ząbek czosnku
papryka słodka,ostra trochę pieprzu cayenne,liść laurowy
sól
olej + masło klarowane do smażenia..

Wykonanie:

Umytą karkówkę ,wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym…na rozgrzany tłuszcz kładziemy plastry karkówki..obsmażamy na dość ostrym ogniu do zarumienienia..Proszę jednak uważać by sie nie spaliło a ładnie zarumieniło,wówczas sos bedzie ciemny i smaczny..Jak mięso sie zarumieni i pory sie pozamykają.podlewamy pół szklanką wody ,przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu..W między czasie kroimy w piórka cebulę oraz czosnek..po 15 minutach duszenia mięsa pod przykryciem dodajemy pokrojoną cebulę ,czosnek oraz przyprawy ,liśc laurowy i sól /proszę pamietać dodawac przyprawy zestawiając na chwilę z ognia/..dolewamy ponownie pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 1 h..mięso musi być miękkie i soczyste../proszę kontrolować wodę by cały czas mięso sie dusiło a nie smażyło/Ja doprawiam na tyle by smak był dosyć pikantny ,ale to już zależy jakie Panstwo lubicie..Mozna dodać także zioła jak ktoś bardzo lubi..
Na końcu robimy sos.
Podajemy z ziemniakami lub kopytkami ,kluskami na łachu ,ryżem.kaszą..w sumie pasuje do wszystkiego..