lin smażony w śmietanie

DSC_1775
Polecam przepis na lina w śmietanie..Przepyszny ..danie na prawdę ,którym można zaskoczyć.. 🙂

Produkty:
około 1 kg lina
śmietana – szklanka
cebula – 2 średnie
masło – pół kostki [12 dag]
oliwa – 2 łyżki
sól
pieprz
dużo, ale to naprawdę dużo natki pietruszki

Wykonanie:
Potrawę zaczynam od dokładnego oczyszczenia ryb – patroszenia jej, dokładnie mycie, odcinam głowę i kroję na dzwonka o grubości około 3 centymetrów. Rybę należy osolić i skropić delikatnie sokiem z cytryny.

Na patelni rozgrzewamy znaczną ilość masła, dodajemy odrobinę oliwy i tu, uwaga, wrzucam łyżeczkę mielonego czarnego pieprzu – podsmażam pieprz przez chwilę – aż wydobędzie się z niego intensywny aromat.

Na tak podsmażony pieprz wkładamy rybę. Smażymy ją z każdej strony na średnim ogniu przez 3 minuty. Dodajemy cebulkę pokrojona w drobną kostkę i smażę przez chwilę. Kiedy ryba lekko się zbrązowi, zestawiamy patelnię z ognia i zalewamy potrawę tłustą śmietaną – śmietany nie żałuję – powinna prawie przykrywać rybę. Patelnię znowu zestawiamy z ognia, który zmniejszam do minimum. Potrawę przykrywamy i dusimy około 20 minut.

Kiedy ryba bardzo miękka, a śmietana zmniejszy swoją objętość o jedną trzecią, potrawa jest gotowa.

Rybę wykładamy na talerz, polewamy obficie sosem, i posypujemy dużą ilością drobno pokrojonej natki pietruszki.