Polecam przepis na udka i skrzydełka pieczone wraz z ziemniakami w piekarniku..Łatwe ,szybki niedrogie a zarazem bardzo smaczne danie do wykonania przez każdego.Nawet początkujący kucharzący poradzą sobie z tym przepisem..
Produkty:
4 pałki oraz 4 skrzydełka z kurczaka
1 kg ziemniaków
1 czerwona cebula
80 ml oleju rzepakowego
5 ząbków czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
sok z 1/2 cytryny
3 gałazki świeżego rozmarynu lub łyżka suszonego
Wykonanie:
Porcje kurczaka umyć ,osuszyć..do szklanki wlać olej ,drobno pokrojony rozmaryn,czosnek przeciśnięty przez wyciskacz,pieprz ,sól,sok z cytryny..dokładnie wymieszać..zalać tym porcje kurczaka i odstawić do lodówki na kilka godzin. od czasu do czasu odwracając na minimum 3-4 godziny.
Do naczynia żaro kładziemy obrane i pokrojone ziemniaki oraz pokrojone w piórka cebulę..na to kurczaka polewając pozostałą zalewą..
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 h..odwracając porcje kurczaka ,by zrumieniły sie z każdej strony…
Podajemy z surówką..
Życzę smacznego 🙂