Polecam przepis na biszkopt kakaowy ..na tortownicę fi 30 cm
Produkty:
8 jajek
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
8 łyżek cukru
1 łyżka oliwy
Wykonanie:
Jajka o temperaturze pokojowej rozdzielamy żółtka od białek..Mąkę z proszkiem przesiewamy dodajemy kakao dokładnie mieszamy..Z białek ubijamy na sztywno pianę ,dodajemy po trochę cukru i po jednym żółtku mieszamy aż do dokładnego połączenia sie około 3 minuty..następnie wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem i kakao ,delikatnie mieszamy najlepiej plastikową łyżką z melaminy..na końcu dodajemy olej,który delikatnie mieszamy aż do wchłonięcia sie w masę..Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem .Wkładamy do nagrzanego wcześniej pieca do 180 stopni na 30 minut..Piekarnik w czasie pieczenia nie otwieramy ..wyciągamy i pozostawiamy do wystygnięcia ..