drożdżówki z dżemem i okruchami

fotki 006
fotki 002
fotki 003
Chciałam Państwu polecić przepis na mini drożdżówki swojej roboty..mozna wykonać tak jak ja lub można rozwałkować włożyć nadzienie .zwinąć pociąć na kawałki 4-5 cm i będą wówczas chałki 🙂 ..U mnie w domu ciasto drożdżowe zawsze mile widziane ..

Składniki na około 12 drożdżówek:
75 g masła, roztopionego
4 żółtka
150 ml mleka
25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych drożdży
szczypta soli
70 g cukru
500 g mąki pszennej

Ponadto:

dżem lub gęsta konfitura owocowa
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania

kruszonka

Mąkę pszenną przesianą, mieszamy z drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodajemy resztę składników oprócz masła i wyrabiamy. pod koniec dodajemy roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki, które następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (w dość dużych odstępach).
Na środek każdej drożdżówki wykładamy owoce i odkładamy na ok. 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia ciasta..
przygotowujemy okruchy https://www.ugotujmycos.pl/okruchy-do-ciasta/..
Drożdżówki tuż przed pieczeniem smarujemy mlekiem i posypujemy okruchami..
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut..
życzę smacznego 🙂