Polecam przepis na jabłecznik z pianką..Placek jest dla zwolenników niezbyt słodkich wypieków ,jak ja 🙂 ..
Składniki na spód:
3 szklanki mąki pszennej
220 g masła
1 łyżka smalcu
5 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
Wszystkie składniki zagnieść, schłodzić przez około 2 godziny w lodówce.
trochę zosatwimy na wierzch
Foremkę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować/wgnieść w formę. Ponakłuwać widelcem, podpiec przez około 15 minut w temperaturze 170ºC.
Ponadto:
1,5 kg jabłek, obranych, pociętych na cienkie plasterki
5 białek
3/4 – 1 szklanki cukru
kilka łyżek bułki tartej
Podpieczone ciasto posypać kilkoma łyżkami bułki tartej (ma wchłonąć wilgoć z jabłek). Wyłożyć jabłka.
Białka ubić na sztywno z cukrem, rozsmarować na jabłkach.Rozkruszamy na wierzch pozostawione ciasto oraz można dodać sparzone rodzynki ..
Piec około 50 minut w temperaturze 170ºC.