kania smażona

DSC_2085
Polecam Państwu przepis na pyszną potrawę

Składniki
1 kapelusz dużej kani
1/2 litra mleka
1 jajko
bułka tarta
olej+ masło
sól,pieprz

Przygotowanie:
Kapelusz kani kroimy na cztery części, układamy w garnku z dnem wielkości naszego kapelusza, zalewamy mlekiem, kładziemy na wierzch mniejszy talerzyk aby grzyb nie wypływał tylko się moczył w mleku i zostawiamy go na dwie godziny. Następnie wciągamy kanię na sitko do odcieknięcia, panierujemy w jajku osolonym i opieprzonym oraz bułce i smażymy na gorącym oleju z masłem z obu stron na złoty kolor..
Podajemy z plackiem ziemniaczanym https://www.ugotujmycos.pl/placki-ziemniaczana/ i sosem jogurtowo-koperkowym https://www.ugotujmycos.pl/sos-jogurtowy/..z surówką ..
Dla mnie bomba 🙂 ..