karkówka po cygańsku

fotki 103
DSC_1894
DSC_1892
Polecam łatwy a smaczny przepis na karkówkę .. 🙂

Produkty
600 g karkówki
150 g pikantnego ketchupu
3 duże ogórki konserwowe
2 cebule
2 łyżki oleju
sól, pieprz, ostra papryka

CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

Wykonanie
1. Karkówkę myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na 6 równych kotletów. Każdy z nich nacieramy solą, pieprzem i ostrą papryką. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i obsmażamy kotlety, aż do zarumienienia. Przekładamy na talerz, polewamy ketchupem i dokładnie w nim obtaczamy nasze kotlety.

2. Na patelnię ze smażenia mięsa dodajemy drugą łyżkę oleju, rozgrzewamy i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Smażymy, aż cebulka zmięknie (ok. 5 minut). Ogórki konserwowe kroimy wzdłuż w cienkie plastry.

3. W naczyniu żaroodpornym układamy połowę podsmażonej cebuli. Na nią kładziemy kotlety wraz z ketchupem, następnie plasterki ogórków, a na koniec resztę cebuli. Pieczemy pod przykryciem 90 minut w 190 stopniach. Podajemy z puree ziemniaczanym. Smacznego! 🙂

Czas przygotowania

100 min

Czas pieczenia

90 min

Poziom trudności

łatwy

Ilość porcji

??