pałki po cygańsku

fotki 013
fotki 003
fotki 009
Polecam przepis na pałki z kurczaka po cygańsku..Są one dla miłośników mięs z nieco słodkim posmakiem..

Składniki (2 porcje):
6 pałek kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
mały słoiczek przecieru pomidorowego
4 łyżki powideł śliwkowych
6 suszonych śliwek (opcjonalnie)
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
1/2 szklanki wody
3 łyżki masła lub olej
słodka papryka w proszku
papryka ostra
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Pałki po dokładnym umyciu i natarciu solą, pieprzem , paprykami oraz czosnkiem wyciśniętym przez wyciskacz..
Obsmażamy pałki na rozgrzanym maśle lub oleju aż do zrumienienia.
Przygotowujemy sos: cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy lekko na jednej łyżce masła (uwaga! Nie smażymy cebuli zbyt długo, nie powinna się przyrumienić – chodzi jedynie o to, aby zmiękła i lekko się zeszkliła). Do cebuli dodajemy przecier pomidorowy, powidła śliwkowe, wodę, ocet i cukier, a następnie wszystko mieszamy i zagotowujemy,odstawiamy z ognia.
W naczyniu żaroodpornym układamy pałki , zalewamy je gorącym sosem. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około godzinę. Jeżeli macie funkcję grilla, możecie ją włączyć na ostatnie dziesięć minut pieczenia i zdjąć pokrywę naczynia – wówczas podudzia ładnie się zarumienią.

Podajemy z ryżem i surówką..