pieczeń z karkówki na zimno

DSC_1818
Polecam Państwu przepis na pieczeń z karkówki na zimno..zamiast wędlin z chemią ..Smakowo jest na pewno o niebo lepsza od kupnej a na pewno zdrowsza 🙂

Produkty:
1.5 -2 kg karkówki nie za tłustej
marynata:
5 ząbków czosnku-przeciśniętych przez wyciskacz
1 łyzka suszonego majeranku
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo zmielonego
1 płaska łyżeczka papryki ostrej i słodkiej
5 łyżek oliwy
można dodać zioła jeżeli ktoś lubi tzn tymianek lub prowansalskie..

Wykonanie:

Karkówkę myjemy i osuszamy i nakłówamy w kilku miejscach głeboko nożem..wykonujemy marynatę z podanych składników . mięso nacieramy marynatę wkładając takze do otworów po nożu i przykryte wstawiamy na 24 h od czasu do czasu przewracając do lodówki..Wyciągamy 1 h przed pieczeniem ..zawijamy w folię aluminiową i sciskamy mocno sznurkiem.wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 2,5 h -po około 30 minutach odwracamy karkówkę..Wyciągamy karkówkę do wystudzenia ..Kroimy w 0,5 cm plastry..podajemy z chrzanem do chleba lub na gorąco jako danie do ziemniaków i surówki..