sernik cytrynowy

fotki 008
Polecam przepis na sernik cytrynowy z lemon curd /przepis podany oddzielnie /..

Sernik cytrynowy z serkiem z lemmon curd https://www.ugotujmycos.pl/lemon-curd/

Składniki na formę 26cm:

Na spód herbatnikowy:
150g herbatników maślanych u mnie kakaowych
80g stopionego masła

Na masę serową:
800g zmielonego twarogu
3 jajka
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 400g)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
skórka otarta z 2 cytryn
sok wyciśnięty z 1 cytryny

Na krem cytrynowy:
150g lemon curd (przepis tutaj)
150g mascarpone

Wykonanie:

Spód: ciasteczka miksujemy blenderem lub wkładamy do woreczka foliowego i rozdrabniamy wałkiem, mieszamy ze stopionym masłem (masa będzie mieć konsystencję mokrego piasku). Masą wykładamy spód tortownicy, dokładnie dociskamy palcami. Formę wkładamy do lodówki.

Masa serowa: piekarnik nagrzewamy do 150 stopni, na spód piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne napełnione gorącą wodą.
Wszystkie składniki masy powinny mieć temperaturę pokojową. W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki i miksujemy jak najkrócej – tylko do połączenia składników. Masę wypewamy na spód herbatnikowy i wstawiamy do nagrzanego i naparowanego piekarnika.Podkręcamy temperaturę do 170 stopni. Pieczemy około 60 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu schładzamy kilka godzin w lodówce.

Krem cytrynowy: mascarpone mieszamy z lemon curd, masę wykładamy na schłodzony sernik.

Boki sernika można lekko posmarować kremem i obsypać pokruszonymi herbatnikami.