szczupak w sosie koperkowym

DSC_1860
Polecam przepis na szczupaka w sosie 艣mietanowo-koperkowym 馃檪

Produkty:
1 szczupak 1,5 kg
sok z jednej cytryny
p臋czek koperku
3 z膮bki czosnku
s贸l,pieprz
200 ml 艣mietany
s贸l,pieprz 艣wie偶o zmielonej
olej + 4 艂y偶ki mas艂a/2 do zrobienia sosu/
2 艂y偶eczki m膮ki

Wykonanie

Oczyszczonego szczupaka,myjemy ,solimy pieprzymy ,nacieramy czosnkiem

Uk艂adamy w pojemniku , polewamy sokiem z 3/4 cytryny i 艂y偶k膮 oleju.

Uk艂adamy obok kilka zgniecionych grubych ga艂膮zek od kopru i zostawiamy przykryte na minimum 2-3 h w lod贸wce.

Od koperku odrywamy grube ga艂膮zki i zalewamy 3/4 szklanki wody- stawiamy na ma艂ym gazie i gotujemy 5 minut by uzyska膰 koperkowy smak wody.

Ga艂膮zki wyrzucamy

Przestudzon膮 wod臋 koperkow膮 mieszamy ze smietan膮.
Szczupaka wyjmujemy z marynaty i osuszamy papierowymi r臋cznikami.

Na patelni rozgrzewamy 2 艂y偶ki mas艂a z 艂y偶k膮 oleju.

Sma偶ymy ryb臋 na rumiano z obu stron – najpierw k艂adziemy stron膮 ze sk贸r膮 – potem przewracamy i dosma偶amy .

W innym garnku rozgrzewamy 2 艂y偶ki mas艂a dodajemy m膮k臋 .Sma偶ymy 2 minuty mieszaj膮c.

Wlewamy 艣mietank臋 z koperkow膮 wod膮. Ogrzewamy mieszaj膮c a偶 sos zg臋stnieje.Dodajemy pokrojony koperek.. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, szczypt膮 cukru i sol膮 .

Wlewamy do usma偶onego szczupaka sos i dusi膰 na bardzo ma艂ym gazie 15 minut