Ze względu na duże ostatnio zainteresowanie ciastem bez pieczenia..chciałam zaproponować przepis na ciasto adwokat..Masa może oprócz tego ciasta być także wykorzystywana do przekładani biszkoptów lub tortów..
Dla mnie połaczenie masy budyniowej z adwokatem rewelacja 🙂
Składniki:
masa adwokatowa
700 ml mleka
1 szkl. cukru
1/2 cukru wanilinowego
2 i 1/2 łyżki mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
3 żółtka
200 g miękkiego masła
180 ml likieru „Adwokat”
ponadto:
herbatniki kakaowe ok. 500g
Sposób wykonania:
Połowę mleka i cukier zagotowujemy. Żółtka ucieramy z cukrem wanilinowym, następnie dodajemy obydwie mąki i pozostałe mleko. Wszystko dokładnie zmiksowujemy tak, by nie było grudek. Mieszankę wlewamy na gotujące się mleko i energicznie mieszamy, chwilę gotujemy. Budyń przykrywamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Miękkie masło ucieramy do białości ,następnie dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu, cały czas ucierając.
Do masy budyniowej ostrożnie wlewamy adwokata i cały czas ucierając .Jeżeli ucieramy mikserem możemy na mniejszych obrotach i tylko do połączenia składników.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy pierwszą warstwę herbatników,można ułożyć 2 lub 3 warstwy.
Krem dzielimy na pół. Jedną połowę wykłądamy na pierwszą warstwę herbatników. Drugą na drugą warstwę .
Wierzch wyrównujemy i wstawiamy do lodówki. Najlepiej na noc. Przed podaniem posypujemy kakao.
Smacznego..