Ciasto cappuccino bez pieczenia ..łatwe ,które każdy sam może wykonać w domu..Przedstawiam Wam etapy wykonywania poszczególnych prac..
Składniki:
masa budyniowa
2 budynie w proszku bez cukru
0,75 l mleka
8 dag margaryny lub masła
4 łyżki cukru
krem cappuccino
1 opakowanie Śnieżki
200ml mleka
8 czubatych łyżek cappuccino w proszku
250g serka mascarpone
5 łyżeczek żelatyny
2/3 szklanki ciepłej wody
16 herbatników
4 kostki czekolady deserowej do dekoracji
Wykonanie:
Tortownicę wykładamy na dnie i po bokach papierem do pieczenia ,można blachę posmarować tłuszczem, wówczas papier lepiej się trzyma.
Herbatniki łamiemy na mniejsze kawałki i układamy koło siebie przykrywając dno tortownicy.
Mleko dzielimy na pół i z jednej część zagotowujemy z margaryną i cukrem ,a drugą mieszamy z budyniami, gdy mleko się zagotuje, gotujemy budyń…energicznie mieszając by sie nie przypalił..
Gorący budyń wykładamy łyżką na pokruszone herbatnik..
Przykrywamy kolejną warstwę połamanymi herbatnikami.
Pozostawiamy do ostygnięcia
Mleko na masę cappuccino zagotowujemy, dodajemy proszek cappuccino, dokładnie mieszamy i schładzamy..
Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, pozostawiamy do wystygnięcia …
Do mleka z cappuccino wsypujemy śnieżkę i miksujemy kilka minut na wysokich obrotach…
Do ubitej śnieżki dodajemy serek mascarpone, ponownie ubijamy ..
Na końcu dodajemy rozpuszczoną żelatynę i łączymy z masą, delikatnie i dokładnie mieszając…
Masę wlewamy na pokruszone herbatniki…
Tak przygotowane ciasto schładzamy w lodówce..Przed podaniem wierzch posypać startą czekoladą..
Jak Państwo wolicie nie tak bardzo słodki do budyniu do gotowania można dodać sok z pół cytryny..
Życzę smacznego!!