kotlet wieprzowy pożarski

DSC_2357
Polecam przepis na kotlety pożarskie ..Właściwie powinny być zrobione z miesa mielonego drobiowego ,ale u mnie mąż nie lubi drobiu i zmuszona byłam zrobić z wieprzowiny..

skład :
500 g mięsa mielonego wieprzowego/właściwie drobiowego/
2 jajka/oddzielamy żółtko od białka/
1 bułka kajzerka+ mleko do namoczenia
20 g masła
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
1/2 łyżki majeranku
sól,pieprz świeżo zmielony
mleko
panierka:
mąka pszenna
jajko
bułka tarta

Wykonanie:

Bułkę kajzerkę namaczamy w mleku i odstawiamy do nasiąknięcia.
Masło roztapiamy ..
Do mięsa zmielonego dodajemy odciśniętą kajzerkę, żółtka, pokrojoną drobno natkę pietruszki, majeranek, przeciśnięty przez wyciskacz czosnek, roztopione masło oraz sól i pieprz.
Całość dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.
Białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do mięsnej masy i łaczymy wszystkie składniki.. Formujemy kotlety ,które panierujemy w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła na złoty kolor z obu stron.
Kotlety z wieprzowiny wkładamy do naczynia żaro..wlewamy tłuszcz i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut..