kurczak w potrawce II

kurczak w potrawce 2
fotki 032
Polecam przepis na kurczaka w potrawce .można podawać jako danie głowne lub na gorąco na święta lub imprezy..

Produkty:
3 ćwiartki kurczaka lub 8 pałek
1 papryka czerwona
1 papryka peperone
1 por
3 marchewki
1 pietruszka
1 puszka fasoli czerwonej i białej
4 ząbki czosnku
1 koncentrat pomidorowy
sól.pieprz.papryka czerwona ostra i słodka
olej lub masło klarowane do smażenia

Wykonanie:

Kurczak dzielimy na mniejsze kawałki..myjemy obsuszamy nacieramy..solą pieprzem paprykami .dajemy 2 łyżki oliwy i odstawiamy na około 2 h..minimum..
Na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy kurczaka na złoty kolor z obu stron..którego przekładamy do naczynia żaro
fotki 002 (2)
Papryki .por oraz marchew i pietruszkę kroimy w paski..Na tłuszczu po smażonym kurczaku przesmażamy marchew i pietruszkę ..po około 5 minutach dodajemy pokrojone papryki .por..chwilkę razem smażymy dodajemy fasolę oraz koncentrat rozmieszany w pół szklanki wody z pokrojonym w paski czosnkiem..wlewamy do warzyw i razem smażymy około 5 minut..fotki 013
Na kurczaka wlewamy przesmażone warzywa..jeżeli naczynie żaro jest bez przykrycia przykrywamy folią aluminiową .wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 70 minut..

fotki 029
Podajemy z ryżem lub białym pieczywem..
Warzywa możemy dodawać według własnego uznania..można dodać także pieczarki..
Smacznego..