Polecam przepis na likier krówkowo-kawowo-herbaciany ..Wykonałam wymyslony przeze mnie likier ..według mojej subiektywnej oceny wyszedł bardzo smaczny 🙂 ..serdecznie polecam..
Składniki:
1/4 – 1/2 l wódki (u mnie whisky) -w zależności jaki kto lubi mocny
1 puszka krówkowa
1/2 szklanki śmietany kremówki lub mleka skondensowanego niesłodzonego
1 łyżeczka dobrej kawy rozpuszczalnej.
1/4 szklanki mocnej herbaty
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
laska wanilii
Wykonanie:
Cukier zagotowujemy z wodą. Gotujemy około 2-3 minuty na mocnym ogniu, Należy syrop wystudzić.
Do innego naczynia wsypujemy herbatę i zalewamy ją wrzątkiem /niedużej ilości wody/ tak samo robimy z kawą.Herbatę zaparzamy 2 minuty, przecedzamy i mieszamy z syropem cukrowym . kawą rozpuszczalną .masą krówkową .mlekiem skondensowanym oraz whisky.
Likier przelewamy do butelki do której wkładamy rozkrojoną laskę wanilii, zakręcamy butelkę i odstawiamy na minimum 14 dni.. lub spożywamy od razu jak ja 🙂 …