likier Malibu

fotki 010
Polecam przepis na Malibu w艂asnej roboty 馃檪 ..Ju偶 dawno mia艂am ochot臋 na spr贸bowanie przepisu..Na pewno zago艣ci u mnie od tej pory w barku na sta艂e 馃檪

Sk艂adniki:
200 g wi贸rek kokosowych
1 szklanka spirytusu
1 puszka mleka skondensowanego s艂odzonego
1 puszka mleka skondensowanego nies艂odzonego

Wykonanie
Wi贸rki kokosowe wk艂adamy do s艂oiczka zalewamy spirytusem i szczelnie zakr臋camy.
Odstawiamy w ciemne, ch艂odne miejsce na minimum 3 dni jednak im d艂u偶ej stoi tym jest lepsze.. Przecedzamy wi贸rki ,kt贸re mo偶emy wykorzysta膰 do wypiek贸w..
Mieszamy mleka ze sob膮 , dodajemy spirytus i miksujemy. Malibu przelewamy do butelki i odstawiamy w ch艂odne miejsce.Gotowe do spo偶ycia ..
Na zdrowie !!!

Kilka s艂贸w z Wikipedii o Malibu

Historia Malibu rozpoczyna si臋 na Barbados, wyspie po艂o偶onej na Morzu Karaibskim w archipelagu Ma艂ych Antyli. Tamtejsza ludno艣膰 zajmowa艂a si臋 produkcj膮 rumu od po艂owy XVII wieku. Rum wytwarzany by艂 z melasy, kt贸ra powstawa艂a jako produkt uboczny przy przer贸bce trzciny cukrowej, dlatego destylarnie umiejscowione by艂y przy jej plantacjach. W 1893 roku niemieccy bracia Stades za艂o偶yli na Barbados The West Indies Distillery destylarni臋, kt贸rej celem by艂 eksport rumu do Niemiec, to w艂a艣nie w niej w wyniku po艂膮czenia karaibskiego rumu i ekstraktu kokosowego powsta艂o Malibu. Pocz膮tkowo firma The Twelve Island of Shipping Company dystrybuowa艂a Malibu na wyspach Antyli ale cieszy艂o si臋 ono tak ogromnym powodzeniem, 偶e wkr贸tce jego s艂awa obieg艂a ca艂y 艣wiat i kokosowy likier zyska艂 status mi臋dzynarodowego alkoholu. W ostatnich latach produkt Malibu otrzyma艂 wiele presti偶owych wyr贸偶nie艅; w latach 2003 – 2005 by艂a to nagroda The Impact Magazine ‘Hot Brand’, a w roku 2006 Malibu uhonorowano za umacnianie marki i okrzykni臋te zosta艂o ikon膮 rynku.
藕r贸d艂o: pl.wikipedia.org