Polecam przepis na placek makowo -kokosowy..Zainspirowałam sie przepisem z internetu .ale zrobiłam na swoją nutę..Wyszedł na prawdę smaczny..Serdecznie polecam..
Składniki ciasta:na blachę o wymiarach 40x 30 cm
1000 dag mąki
40 dag margaryny lub masła
20 dag cukru pudru
8 żółtek
4 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 słoiczek powideł lub dobrego dżemu
Wykonanie:
Margarynę siekamy z mąką dodajemy resztę składników i zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 części.
jedną część wykłamy na blachę, drugą część zamrażamy a do trzeciej części dodajemy kakao i tez zamrażamy.
Masa kokosowa:
8 białek
21 dag cukru/szklanka/
25 dag kokosu
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier, kokos i mieszamy plastikową szpatułką..
Masa makowa:
1 puszka maku
2 białka
2 łyżki masła
olejek migdałowy
Ja zawsze oprawiam mak z puszki..
wykonanie:
Masło rozkręcamy dodajemy mak i ubijamy pianę z białek oraz olejek ..Wszystkie składniki łączymy..
.
wykonanie ciasta:
Ciasto rozwałkowujemy wykładamy do formy wyłożonej papierem o pieczenia i smarujemy powidłami
a następnie mak i kokos układać na przemian pasami wzdłuż foremki oraz ciemne cisto z którego ja zrobiłam wałek wzdłuż blachy.
Na to ścieramy połowe jasnego ciasta i ponownie układamy pasami kokos i mak oraz wałki z ciemnego ciasta odwrotnie jak poprzednio..
Na wierzch ścieramy jasne ciasto.
Piec w temp 180 C przez 70 min
Polecamy polewa..u mnie i białą i z kakao..