Myślałam o alternatywie dla wegetarian dla sałatek z kurczakiem i wymyśliłam sałatkę z pieczarkami obsmażanymi w cieście naleśnikowym …
Produkty:
20 dag pieczarek
2 jajka
2 łyżki mąki
2 ząbki czosnku
sól ,pieprz.
2 łyżki oleju + 1 łyżka masła.
Wykonanie:
Jajka solimy, pieprzymy oraz dodajemy czosnek przeciśniety przez praskę mieszamy energicznie rózgą..dodajmy mąki tyle aby powstało dość gęste ciasto ..by nie spływało a trzymało sie na pieczarce ..jak na załączonym rysunku..maczamy z obu stron i obsmażamy na złoty kolor.z obu stron..przykrywamy i pozostawiamy na wolnym ogniu około 5 minut..
wyciągamy na ręcznik papierowy..odsączamy z tłuszczu..i kroimy w kaski..
Na dno salaterki układamy pokrojone pieczarki..
Pozostałe produkty:
1/2 czerwonej cebuli
1/2 czerwonej podłużnej lub innej papryki
1/2 ogórka świeżego
2 ogórki korniszony
1/3 główki kapusty pekińskiej
świeży szczypiorek lub koperek
1 łyzka majonezy+ 1 łyżeczka ketchupu + 2 łyżki dobrego jogurtu..
Wykonanie:
Na pieczarki dajemy pokrojoną w cienkie piórka cebulę oraz drobno pokrojone ogórki..na to dajemy sos powstały z majonezu,ketchupu i jogurtu..Następnie pokrojoną paprykę oraz kapustę pekińską .. Wierzch posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem lub koperkiem..
Smacznego 🙂