śledzie w sosie pomidorowym

fotki 003
Polecam przepis na śledzie z cebulą i pieczarkami .w tradycyjny sposób ..

Składniki:
3 średnie cebule
30 dag pieczarek
1 słoiczek przecieru pomidorowego
olej + masło do smażenia
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczka papryki ostrej
cukier
sól i pieprz
1 łyżka octu

Wykonanie
Śledzie moczymy około 12 h z nadmiaru soli a następnie kroimy na mniejsze kawałki . Cebulę kroimy w piórka natomiast pieczarki w plasterki.

Na patelni rozgrzewamy olej + masło/jak ktoś woli może być sam olej/ , smażymy cebulę do zeszklenia dodajemy pieczarkami.Smażymy aż bedą miękkie. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy. Odstawiamy sos do wystygnięcia. Kiedy sos wystygnie mieszamy go z pokrojonymi śledziami.
Odstawiamy do lodówki na minimum 12 h.
Smacznego 🙂