ciasto brzoskwiniowo-jabłkowo -budyniowe

fotki 002 (3)
Polecam przepis na ciasto z brzoskwiniami i jabłkami zalane budyniem..Proste w wykonaniu a bardzo smaczne ..serdecznie polecam 🙂

Produkty
Ciasto:
– 450 g mąki pszennej
– 250 g masła
– 1 szklanka cukru pudru
– 1 jajko + 2 żółtka
– 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wypełnienie:
-1/2 puszki brzoskwiń
– 1 kg jabłek
– 2 słodzone budynie waniliowe
– 750 ml mleka
– 3 łyżki cukru + cukier waniliowy

Wykonanie
Ze wszystkich podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je (mniej-więcej 1/3 i 2/3). Mniejszy kawałek wsadzić do zamrażarki, a większym wylepić spód blachy (25 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posypać lekko bułką tartą, która wchłonie nadmiar soku z owoców i wyłożyć obrane,

fotki 005 (3)
Pokrojone w kostkę i wymieszane z cukrem jabłka (nie ucierać ich na tarce!) oraz pokrojone.odsączone z zalewy brzoskwinie . Gotujemy budyń (2 budynie na 750 ml mleka) i zalewamy nim owoce. Pozostałe ciasto ścieramy na tarce i posypujemy nim wierzch ciasta. Jeśli ciasto będzie się ciężko ucierać, można je rozdrobnić palcami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 45-50 min. Ostudzony placek posypujemy cukrem pudrem.

fotki 013 (2)