Polecam przepis na herbatniki przełożone masą na eklerki..Polecam serdecznie ..
Produkty
500 ml mleka
ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii
5 dużych żółtek
100g cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyzki skrobi ziemniaczanej
ja dodałam sok z pomarańczy można także dodać
20 ml likieru (np. grand marnier, brandy, kirschu), niekoniecznie
1 kostka masła
2 paczki herbatników
Wykonanie
W większym garnuszku zagotowujemy mleko z ziarenkami wanilii. Doprowadzamy do wrzenia i odstawić na bok.
Żółtka i cukier umieścić w garnku w którym będzie gotowany budyń .Mikserem ucieramy do białości (np. trzepaczkami do białek). Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną i dalej miksujemy, aż do uzyskania gładkiej pasty.
Do pasty wlewamy powoli ugotowane mleko,cały czas mieszając aż do połączenia. Stawiamy na palnik (średnia moc) i zagotowujemy, często mieszając. Od momentu zagotowania gotujemy około 1 minuty, cały czas mieszając, aż krem/budyń zgęstnieje. Zdejmujemy z palnika i mieszamy z sokiem z pomarańczy lub likierem. Gotowy krem przykrywamy folią spożywczą w taki sposób, by dotykała powierzchni kremu, odstawiamy do wystudzenia ( Achtung !!podczas studzenia nie mieszamy 🙂 ). Gotowy krem można przechowywać w lodówce do 3 dni ..Masło rozcieramy i po łyżce dodajemy budyń aż do jego zużycia..
Na herbatniki nakładamy krem przekrywamy drugim herbatników..polewamy polewą..u mnie pokruszona czekolada z łyżką masła roztopiona w mikrofalówce..