Polecam przepis na karkówkę po meksykańsku..Karkówka cieszy sie cały czas duzym zainteresowaniem.postanowiłam przedstawić wersję po meksykańsku..Nie ukrywam .że poszłam nieco na łatwiznę i kupiłam gotowy sos ..niemniej w najbliższym czasie zrobię sama i przedstawie Panstwu przepis również na sos..Serdecznie polecam dla osób lubiących ostre potrawy 🙂
Składniki:
600 g karkówki
3 cebule
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 puszka pomidorów krojonych
1 słoiczek sosu meksykańskiego
100 ml wody
20 dag pieczarek/ja nie dodaje mąż nie lubi pieczarek/ 🙁
marynata:
1/4 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki ostrej, czerwonej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól
olej 2 łyżki
Wykonanie
Karkówkę kroimy w plastry, rozbijamy delikatnie nie za mocno , nacieramy olejem, solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, czosnkiem. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc minimalnie 2 godziny. Pomidory, sos meksykański i wodę łączymy ze sobą.. Dokładnie mieszamy.Karkówkę obsmażamy z obu stron na patelni na tym samym tłuszczu obsmażamy cebulę pokrojoną w paski. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno:połowę porcji karkówki, kukurydzy, fasolę . cebuli, sosu pomidorowego i ponawiamy tą czynność by powstały nam dwie identyczne warstwy..
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1.5 h.