naleśniki nadziewane szpinakiem i fetą z sosem czosnkowym

fotki 023
Polecam przepis na naleśniki faszerowane ze szpinakiem..jak mam ochotę na nieco inną wersję nalesników w wersji wytrawnej wówczas robię ze szpinakiem..Takie naleśniki można zrobić na kilka sposobów z różnymi rodzajami sera np.jak ja zrobiłam z fettą /dla mnie najsmaczniejsze/ albo bryndzą lub żółtym serem..
Proste danie które śmiało można podawać na imprezie. pokrojone w roladki i przekłute wykałaczką z sosem czosnkowym lub zapiekane w beszamelu..

nadzienie:
opakowanie szpinaku w liściach /u mnie z Biedronki/
kostka sera typu feta
3-4 ząbki czosnku
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pierz
oliwa

Sposób przyrządzenia:
Szpinak płuczemy .odsączamy i kroimy..
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy posiekany czosnek który chwilkę przesmażamy..
Dodajmy szpinak który dusimy do odparowania wody..
Dodajmy pokruszony ser i mieszamy ze szpinakiem i czosnkiem . Smażymy razem kilka minut
Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia

fotki 021

Farsz zawijamy w naleśniki i podajemy polane sosem czosnkowym lub zrumieniamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy albo zalewamy sosem beszamelowym i zapiekamy około 20 minut w temperaturze 170 stopni..

fotki 017

Dodatkowo podaje przepis na nalesniki https://www.ugotujmycos.pl/nalesniki/

oraz sos czosnkowy https://www.ugotujmycos.pl/sos-czosnkowy/
DSC_1647

Smacznego !