pieczeń rzymska II

fotki 011
Polecam przepis na pieczeń rzymską..U mnie w domu od czasu do czasu gości na stole jako danie głowne a pózniej do chleba..alternatywa dla mielonych ..serdecznie polecam

Składniki:
50 dag mięsa mielonego wieprzowego
2 surowe jajko
2-3 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżka oleju
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżka papryki słodkiej
optymalnie jak ktoś lubi mozna dodać zioła ..

Dodatkowo:
3 jajka ugotowane na twardo

Wykonanie:

Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju do zeszklenia. Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekany czosnek. Do mięsa mielonego dodajemy przyprawy, jajko, bułkę tartą, ostudzoną cebulę z czosnkiem.oraz ewentualnie zioła.. Dokładnie wyrabiamy dłońmi przez kilka minut. Do foremki keksowej o wymiarach 20 cm na 7 cm wkładamy połowę masy, wzdłuż środka łyżką robimy wgłębienie wzdłuż formy wkładamy w otwory jajka jedno obok drugiego, dajemy resztą mięsnej masy. Wyrównujemy.
Foremkę z mięsem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy przez ok. 50 – 60 minut. Po upieczeniu zlewamy powstający w czasie pieczenia sos. Podajemy pokrojone w plastry na ciepło do obiadu lub na zimno do kanapek.
Smacznego! 🙂