tarta z mielonym mięsem i ryżem

fotki 001
fotki 003
Polecam przepis na tartą mojego przepisu..Fajne danie zarówno na obiad jak i na imprezę czy kolację..

Składniki:
Farsz:
1/3 szklanki ryżu
1/2 kg mięsa mielonego
4-5 pieczarek
2 papryki czerwone
1 cebula
2 pomidory
1/4 cukini
1/4 masła
olej do smażenia
sól.pieprz.pieprz cayenne.tymianek,papryka czerwona słodka

Tarta:
Składniki:
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
1 jajko
1/3 łyżeczki soli
ew. 1 łyżka zimnej wody

Wykonanie:
Farsz:
Mięso wrzucamy na patelnie i na wolnym ogniu smażymy.Po około 15 minutach dodajmy ryż i smażymy dolewając wodę systematycznie , by powoli wnikało w ryż,często mieszając..tak smażymy około 15 minut .cebule ,paprykę pieczarki.kroimy .na rozgrzaną patelnie wrzucamy cebulę aż do zeszklenia,dodajemy pokrojone pieczarki,cukinię oraz paprykę i smażymy do miekkosci..na wolnym ogniu..dodajemy sól.pieprz ,cayenne.tymianek.papryki oraz pokrojone pomidory..przesmażamy chwilkę..do mięsa z ryżem przekładamy przesmażone warzywa z przyprawami ..smażymy razem około 5 minut ..farsz musi być pikantny z nutą ziół..
Tarta:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, wbijamy jajko i wsypujemy sól. Składniki wyrabiamy rękoma do powstania gładkiego ciasta. W razie gdyby składniki nie chciały się ze sobą połączyć, były zbyt sypkie wlewamy odrobinę zimnej wody i dalej zagniatamy. Ciasta nie można długo wyrabiać, należy tylko zagnieść składniki do połączenia. Z ciasta formujemy kulę i owijamy w folię spożywczą, po czym wkładamy na 2 godziny lub na całą noc do lodówki. Formę na tartę o średnicy 22 cm (może być też tortownica o śred. 22 cm) smarujemy cienko masłem lub wykładamy folią spożywczą
Schłodzone ciasto wałkujemy na okrągły placek o średnicy nieco większej niż dno formy (tak aby można było wylepić brzegi formy ciastem) i przekładamy do przygotowanej formy. Dociskamy ciasto do dna i boków naczynia, nakłuwamy widelcem. Na ciasto kładę papier do pieczenia, wysypuję groch lub ceramiczne kulki i tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 190*C piekarnika i piekę około 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy formę z pieca, ostrożnie zdejmuję papier z grochem . Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy. Napełniamy upieczone ciasto farszem .posypujemy żółtym serem i zapiekamy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Podajemy z sosem czosnkowym lub ketchupem..