babka cappuccino z orzechami

Chciałam zaproponować bardzo smaczną a zarazem łatwą w wykonaniu babkę cappuccino..Mam nadzieję .ze przypadnie Państwu do gustu u mnie w domu zagościła na stałe ..

Składniki:
200 g miękkiego masła
1 szklanka cukru
3 duże jajka (lub 4 mniejsze)
2.5 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka pasty waniliowej (można zastąpić ekstraktem waniliowym lub cukrem z prawdziwą wanilią)
3 łyżki kawy espresso w proszku (rozpuszczalna)
1/3 szklanki jogurtu dobrej jakości .można ewentualnie zastąpić mlekiem skondensowanym niesłozonym
3/4 szklanki pokrojonych grubo orzechów laskowych

polewa:
1 tabliczka białej czekolady (100 gramów)
1 tabliczka mlecznej czekolady (100 gramów)
6 łyżek mleka skondensowanego niesłodzonego 8% (takiego, jak używasz do kawy)
2 łyżki masła

Wykonanie:
Masło ucieramy wraz z cukrem dodajemy po jednym jajku /ja rozdzieliłam żółtko od białek a z białek ubiłam pianę../…Dodajemy ekstrakt waniliowy i u mnie po jednym żółtku.do powstania jednolitej masy..Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i kawą..dodajemy do masy na przemian z jogurtem..aż do dokładnego połaczenia..Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek oraz pokruszone orzech..Mieszamy delikatnie szpatułką aż do połaczenia składników..Masę wylewamy do dokładnie wysmarowanej formy fi 26 z tuleją i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni na 45 minut..Po wyjęciu z piekarnika .pozostawiamy około 10 minut wyjmujemy z formy..Polewamy na przemian polewami wykonanymi z czekolady połamanej do miseczki najpierw czarnej deserowej lub gorzkiej a póżniej z białej wraz z 3 łyżkami mleka oraz masła …Rozsmarowujemy na babce..pierwszą polewę odczekujemy 10 minut i polewamy drugą..
Jest przepyszna 🙂 ..
Smacznego