brokuły z sosem beszamelowym

Brokuły nie należą do moich ulubionych dodatków..niemniej gotowane na parze i podane z sosem beszamelowym są naprawdę smaczne..

Produkty:
brokuły
sól
sos beszamelowy:30 dag startego żółtego sera, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, szklanka mleka

Wykonanie:
Brokuły gotowane u mnie na parze ale można także w osolonej wodzie.dokładnie płuczemy brokuła i dzielimy na mniejsze różyczki..i gotujemy 10 minut..
Podajemy z sosem beszamelowym .
Przygotowujemy sos beszamelowy. W garnuszku rozpuszczamy 2 łyżki masła, dosypujemy 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Powoli dodajemy mleko, ciągle mieszając i uważając, by nie powstały grudki. Dosypujemy do smaku sól, pieprz i odrobinę gałki muszkatołowej. Czekamy, aż sos się zagotuje, a potem wylewamy sos na brokuły. Całość posyp połową startego żółtego sera.

Można także zapiec w piekarniku wstawiając na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni..