buraczki mocno czosnkowe

Prosty .smaczny dodatek do obiadu..który można dodawać zarówno do mięs wieprzowych .drobiowych jak i wołowiny..U mnie w domu często gości zimowym okresem jako dodatek ..Można podawać na wiele sposobów tym razem chciałam zaproponować mocno czosnkowe z klasycznym sosem winagret..

Składniki:
2 podłużne buraki
1/2 cebuli
składniki na sos winagret:
3 łyzki oliwy
2 łyżeczki miodu lub cukru
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny lub ocet
pieprz
sól

Wykonanie:
Buraki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.Obieramy gorące pod bieżącą wodą..Po wystudzeniu ścieramy na tarce o średnich otworach.Cebulę drobno kroimy i wrzucamy do startych buraków.wykonujemy klasyczny sos winagret tzn:do kubka wlewamy oliwę.czosnek przeciśnięty przez wyciskacz .miód .sok z cytryny lub ocet..pierz i sól..mieszamy energicznie mątewką..musi osiągnąć smak słodko-kwaśny mocno czosnkowy..Zalewamy buraki i mieszamy..
Smacznego