Polecam przepis na placek bananowy ..na pewno nie bedziecie zawiedzeni po jego zrobieniu..Jest przepyszny.wilgotny /od bananów/ taki akurat do niedzielnej kawy lub herbaty..można dodać różnego rodzaju bakalie.orzechy .pestki słonecznika..
Jest łatwe i szybkie w wykonaniu..A zapach sprawia ze w całym domu czuć jego przyjemny aromat..
Składniki:
390 g mąki pszennej /3 szklanki/
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczki cynamonu
5 łyżki suchego maku
3 mocno dojrzałe banany
150 ml maślanki lub zsiadłego mleka
200 g masła
150 g drobnego cukru do wypieków
3 duże jajka
Wykonanie
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, sodę, przyprawy – przesiewamy do naczynia; dodajemy mak .
Banany rozgniatamy nożem lub w blenderze na puree łączymy z maślanką..odstawiamy na bok
Masło z cukrem ucieramy ja w makutrze ale można mikserem, do puszystej masy. Wbijamy o jednym jajku miksując po każdym dodaniu.Na przemian wlewamy banany z maślanką oraz wymieszaną mąkę z dodatkami.
Formę podłużną 40×15 cm wykładamy papierem lub smarujemy masłem i posypujemy mąką.Przelewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka.
Po chwilowym przestudzeniu polewamy polewą..
Składniki na lukier cytrynowy:
70 g cukru pudru
skórka otarta z 1 cytryny
1,5 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Wszystkie składniki na lukier ucieramy z odrobiną gorącej wody. Polewamy ciasto ..ewentualnie dekorujemy u mnie makiem..
Niebo w gębie 🙂 ..Serdecznie polecam..