Wyczytałam w internecie przepis na chatkę Puchatka lub Baby Jagi..Nigdy wcześniej nie robiłam takiego ciasta..a że nie przepadam za sernikiem na zimno zrobiłam na swoją nutę i wyszedł przepysznie 🙂 ..
Składniki:
2 paczki herbatników około 400 g
krem:
1.5 kostki masła
2 jajka
1 szklanka cukru
sok z pół cytryny
skórka otarta z cytryny.
2 banany..
polewa:
1 czekolada słodka i gorzka + kawałek masła
orzechy do posypania
wykonanie kremu:
cukier gotujemy w garnku wraz z odrobiną wody aż do momentu pojawienia sie tkz piórka ..jednak należy uważać by nie zaczął sie karmelizować .do ubitych białek małym strumieniem wlewamy syrop cały czas ubijając..Wkładamy do zimnej wody ubijamy do całkowitego wystudzenia ..
Dodajemy skórkę oraz sok z cytryny .mieszamy plastikową szpatułką..
Masło rozcieramy z żółtkiem na gładką masę i dodajemy po łyżce pany z białek aż do wyczerpania ..
Herbatniki układamy na folii a na to cienką warstwę kremu..
Nastepnie nakładamy następną warstwę kremu a w środek dajemy banana..
na boczną cześć dajemy następną warstwę ciastek ..łączymy do góry w kształcie trójkąta lub chatki jak kto woli 🙂 ..
Wykonujemy polewę: tzn .łamiemy czekoladę na kostki dodajemy łyżkę masła i wkładamy do mikrofali na 2 minuty..Po wyciągnięciu rozbełtujemy mątewką na jednolitą masę .
Smarujemy nią ciasto ..posypujemy orzechami ..Pozostawiamy do stężenia..wstawiamy o lodówki na kilka godzin..