kapuśniak na boczku

Zima to pora na gotowanie treściwych rozgrzewających zup..U mnie w domu jedną z ulubionych to kapusniak..Robię ją w kilku wersjach..Chciałam przedstawić wersję z wędzonym przesmażanym boczkiem..

Składniki:

50 dag kiszonej kapusty,
40 dag wędzonego boczku,
5 – 6 ziemniaków,
2 marchewki,
1 pietruszka,
1 cebula,
1 por
kawałek selera,
ziele angielskie,
liść laurowy,
sól,
pieprz,
majeranek,
kminek-opcjonalnie

Wykonanie:

Marchew, pietruszkę, seler obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Warzywa zalewamy 3 litrami wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól. Gotujemy do miękkości warzyw.. Nastepnie do wywaru wrzucamy kiszoną kapustę ( jeśli chcemy aby kapuśniak miał delikatniejszy smak, kapustę wcześniej płuczemy). Całość gotujemy około 30 – 40 minut, do czasu aż kapusta zmięknie.
Ziemniaki obieramy, myjemy i Kroimy w kostkę .Gotujemy je w osobnym garnku do miękkości w osolonej wodzie. . Na patelni podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek (boczek ma się zrumienić a tłuszcz lekko wytopić). Mięso przekładamy do zupy wraz z tłuszczem lub pozostawiamy na patelni do przygotowania zasmażki. Do zupy dodajemy obgotowane wcześniej ziemniaki.
Całość doprawiamy kminkiem, majerankiem, w razie potrzeby pieprzem i solą. Gotujemy razem kilka minut.
Jeżeli chcemy kapuśniak ze zasmażką wykonujemy klasyczną zasmażkę .Na patelni rozgrzewamy tłuszcz z boczku, wsypujemy 2 łyżki mąki .podsmażamy do zrumienienia. Zalewamy kapusniakiem . Zawartość wlewamy do zupy..Chwilę gotujemy..Podajemy z białym pieczywem..
Smacznego ..