kapuśniak z przecierem pomidorowym wegetariański

U mnie w domu kapuśniak zawsze chętnie zjadamy .a ze jestem wegetarianką robię także wersję z pomidorami..Smaczna zupa na zimowe i jesienne dni..Rozgrzewająca i sycąca..

Skladniki:
30 dag kiszonej kapusty
1 marchewka
1 pietruszka
1/3 selera
1/2 pora
1/2 cebuli
2 ziemniaki
3 ząbki czosnku
6 ziela angielskiego
2 liścia laurowe
6 ziarenek pieprzu
1 łyzka wegety
2 łyżki przecieru pomidorowego
sól
szczypta cukru
2 łyżki masła

Wykonanie:
Kapustę zalewamy 3 litrami wody ,dodajemy wegetę,ziela angielskie, liśc laurowy, czosnek. pieprz mielony gotujemy do miękkości kapusty.w drugim ganku w osolonej wodzie gotujemy pokrojone warzywa oprócz kartofli ,które dodajemy ,gdy są półmiękkie.Gotujemy do miękkości.wlewamy do wywaru z kapusty.Cebulę drobno kroimy ,przesmażamy na maśle.na złoty kolor dodajemy do zupy . przecier pomidorowy oraz szczyptę cukru.Wszystko razem gotujemy jeszcze około 10 minut na wolnym ogniu..
By zupa była bardziej treściwa można zrobić jasną zasmażkę z podsmażanej cebuli..
Jak ktoś lubi smak kminku może dodać także kminek..

Smacznego