kapusta włoska zasmażana

Polecam dodatek do obiadu z włoskiej kapusty..

Składniki:
– 1 cebula
– 1 mała główka włoskiej kapusty
– szczypta cukru
– 5 dag masła
– 1 czubata łyżka mąki pszennej
– sól i pieprz
– 2 łyżki octu
– garść posiekanego koperku

Sposób przygotowania:
Opłukaną kapustę suszymy, następnie szatkujemy jak na surówkę. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą, tak by ją lekko przykrywało. Przyprawiamy cukrem i solą. Gdy kapusta puści sok, odlewamy połowę płynu do drugiego garnka i gotujemy ją do miękkości.
Cebulę obieramy i drobno kroimy, podsmażamy na maśle, oprószamy mąką, zasmażany, podlewamy odlanym wywarem z kapusty, mieszamy aż powstanie gęsty sos. Do zasmażki dodajemy ugotowaną kapustę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i octem oraz posiekanym koperkiem. Zasmażamy jeszcze kilka minut, podajemy jako dodatek do mięs..