kotlety z ciecierzycy

Jedliście już kotlety z ciecierzycy..ja pierwszy raz .że lubię eksperymentować i jestem wegetarianką chciałam spróbować czegoś nowego..Polecam kotlety .są smaczne i oryginalne w smaku 🙂

Składniki:
300 g ugotowanej ciecierzycy
1 mała cebula
1 jajko
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka kminu
2 ząbek czosnku
Sok z 1/2 cytryny + skórka otarta z niej
4 łyżki mąki ryżowej.ciecierzycowej.kukurydzianej lub pszennej
skórka otarta z ½ cytryny
Sól morska
2 łyżki oleju
bułka tarta do obtoczenia lub kasza kukurydziana do obtoczenia

Wykonanie:
.Ciecierzycą moczę przez noc w zimnej wodzie .Następnego dnia gotujemy przez około godziny w osolonej wodzie.
Wkładamy do melaksera ciecierzycę i miksujemy .Do masy dodajemy obraną i pokrojoną drobno cebule, czosnek przeciśnięty przez wyciskacz, sól, papryki, sok z cytryny, skórę z niej otartą, kumin, pieprz mąkę oraz sodę wyrabiamy masą .
.Do masy można dodać poszatkowaną pietruszkę, Mieszam i formuję kulki następnie spłaszczamy obtaczamy w bułce tartej . Smażymy na złoty kolor z obu stron..
Podajemy z kaszą lub ryżem i misą zielonej sałaty lub tartej marchewki z jabłkiem i imbirem.
Smacznego