tort walentynkowy

Ze względu na zbliżające sie Walentynki chciałam zaproponować coś łatwego w wykonaniu w sumie przez każdego i nie bardzo czasochłonnego..Jeżeli przypadnie Państwu do gustu bede niezmiernie zadowolona..:

Produkty na biszkopt:tortownica 26 cm..
4 jajka
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki+ 1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju

Wykonanie:
Zółtka oddzielamy od białek i z białek ubijamy pianę na sztywno ze szczyptą soli..dodajemy po jednym żółtku i częsci cukru..ubijamy aż do wyczerpania składników i ubicia do momentu aż cukier sie rozpusci..Wsypujemy mąkę wymieszaną dokładnie wraz z kakaem oraz proszkiem do pieczenia.Mieszamy dokładnie plastikową łyżką aż wszystkie składniki się połaczą..na końcu wlewamy olej który także dokładnie mieszamy ..
Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 minut..

Składniki krem:
1 1/2 kostki masła
1 budyń smietankowy
2 łyzki cukru
1/2 l mleka
1 łyżka kakao
1 galaretka

Gotujemy budyń i wystudzamy pod przykryciem nie utworzy nam sie kożuch .Masło rozkręcamy i dodajemy po łyżce budyniu.Porządnie rozkręcając.jeżeli nie jest wystarczająco słodki mozna dodać cukier puder..smarujemy biszkopt 2/3 kremu a do reszty dodajemy kakao i rozkręcamy..

składniki :
u mnie mrozone truskawki ale korzystniej były by świeże lube maliny..

Wykonanie:
ukladamy w kształcie serca.smarujemy bok ciemnym kremem a rand szprycą w koło by można było wylać galaretkę..wcześniej gotujemy galaretkę z nieco mniejszej ilosci wody jak w przepisie i czekamy aż zacznie tężeć..Zalewamy nią tort..Odstawiamy na kilka godzin do lodówki..