Niedawno robiłam deser banoffe ..postanowiłam zrobić ciasto..Takie ciasto z powodzeniem można podać na święta czy imprezę..zamiast formy fi 24 można zrobić fi 20 i wówczas bedzie wyższy ..
Składniki tortownica fi 24 cm
spód:
220 g herbatników lub markiz z kremem ..
100 g rozpuszczonego masła
ciasto:
3 banany (nie za miękkie)
sok z połowy cytryny
200 g gorzkiej czekolady
500 g masy kajmakowej
300 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
1 fix
2 łyżki cukru pudru
gorzkie kakao do oprószenia
Wykonanie
Herbatniki lub ciastka miksujemy (razem z kremem) lub dokładnie kruszymy, dodajemy rozpuszczone masło mieszamy.
Wykładamy ciastkami dno i ewentualnie boki foremki ( do wysokości około 2 cm).
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i gorącą dodajemy do masy kajmakowej .Miksujemy do połączenia składników.
Banany kroimy w plastry, zalewamy sokiem z cytryny i mieszamy (dzięki temu banany nie będą ciemnieć).
układamy na ciastkach ..Na to rozsmarowujemy masę kajmankową z czekoladą..
Śmietanę kremówkę ubijamy z fixem , w trakcie dodaj cukier puder.
Gdy śmietana będzie już gęsta, dodajemy po łyżce serka mascarpone i razem miksujemy ale tylko do połączenia składników.Ubitą śmietaną nakładamy na masę kajmankową ..wyrównujemy i posypujemy gorzkim kakao..
Schładzamy w lodówce przez około 1-2 godziny.