likier kajmakowy

Dla amatorów słodkich likierów .jak ja 🙂 ..polecam przepis na likier kajmankowy..Jest łatwy w wykonaniu i w sumie po kilku godzinach gotowy do spożywania ..

Składniki
1 puszka masy kajmakowej (krówkowej o smaku kajmakowym),
1/4-1/2 l wódki ja dodaje whisky (w zależności od upodobań, dla mnie 1/2 l wyszło trochę za mocne)
1/2 szklanki mleka skondensowanego 7,5% niesłodzonego lub smietany kremówki
1 laska wanilii (ew. cukier waniliowy),
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Przygotowanie:

Do naczynia wlewamy kajmak. Kawę rozpuszczamy w 4 łyżeczkach wrzątku i dodajemy do kajmaku, mieszamy. Do masy powoli dolewamy wódkę, cały czas mieszając. Mleko skondensowane lub śmietanę kremówkę wlewamy do garnka, podgrzewamy delikatnie (nie gotujemy!) z dodatkiem laski wanilii lub cukru waniliowego, tak żeby przeszło aromatem. Ostudzone mleko z wanilią dolewamy, powoli mieszając do reszty składników. Gotowy alkohol przelewamy do butelki, szczelnie zamykamy. Odstawiamy na minimum 12 h w chłodne miejsce, ale nie do lodówki.

Na zdrowie 🙂