Dla amator贸w s艂odkich likier贸w .jak ja 馃檪 ..polecam przepis na likier kajmankowy..Jest 艂atwy w wykonaniu i w sumie po kilku godzinach gotowy do spo偶ywania ..
Sk艂adniki
1 puszka masy kajmakowej (kr贸wkowej o smaku kajmakowym),
1/4-1/2 l w贸dki ja dodaje whisky (w zale偶no艣ci od upodoba艅, dla mnie 1/2 l wysz艂o troch臋 za mocne)
1/2 szklanki mleka skondensowanego 7,5% nies艂odzonego lub smietany krem贸wki
1 laska wanilii (ew. cukier waniliowy),
2 艂y偶eczki kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie:
Do naczynia wlewamy kajmak. Kaw臋 rozpuszczamy w 4 艂y偶eczkach wrz膮tku i dodajemy do kajmaku, mieszamy. Do masy powoli dolewamy w贸dk臋, ca艂y czas mieszaj膮c. Mleko skondensowane lub 艣mietan臋 krem贸wk臋 wlewamy do garnka, podgrzewamy delikatnie (nie gotujemy!) z dodatkiem laski wanilii lub cukru waniliowego, tak 偶eby przesz艂o aromatem. Ostudzone mleko z wanili膮 dolewamy, powoli mieszaj膮c do reszty sk艂adnik贸w. Gotowy alkohol przelewamy do butelki, szczelnie zamykamy. Odstawiamy na minimum 12 h w ch艂odne miejsce, ale nie do lod贸wki.
Na zdrowie 馃檪