schabowy pod pierzynką

Polecam przepis na kotlet schabowy pod pierzynką ..Jest alternatywą dla tradycyjnego schabowego a bardzo smaczny..

Składniki:
1 kotlet na osobę
1 pieczarka
1/4 cebuli
1 czosnek
2 plastry żółtego sera
jajko + bułka do panierki.
sól.pieprz
olej + masło do smażenia

Wykonanie:
Kotlety rozbijamy jak na tradycyjne kotlety..wyciskamy czosnek przez wyciskach smarujemy nim ..posypujemy solą i pieprzem ..Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki..Cebulę kroimy w piórka .pieczarki w paski..Przesmażamy na maśle cebulę .gdy się zezłoci dodajemy pieczarki ..Smażymy chwilę aż zmięknie..solimy i pieprzymy..Na drugiej patelni smażymy klasyczne kotlety w panierce w bułce i jajku z obu stron na złoty kolor..Na usmażone kotlety nakładamy przesmażoną cebulę z pieczarkami..na wierzch dajemy najlepiej starty ..ja miałam plastry żółtego sera .przykrywamy pokrywą i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 2-3 minut do stopienia sera..
Podajemy u mnie z ugotowanymi ziemniakami a póżniej obsmażonymi w cebuli drobno pokrojonej i zezłoconej na patelni kilka minut/ziemniaki muszą być świeżo odcedzone nie stojące/..i surówką ..
Smacznego