strucel powidłowo-sezamowy

Ze względu na to ze po czwartkowym szaleństwie z pączkami pozostało mi sporo marmulady jak również sezamu..Postanowiłam coś zrobić z tymi produktami..a że lubię ciasto drożdżowe postanowiłam wykorzystać jako nadzienie do strucli ..Wyszedł przepyszny..

Składniki:
ciasto:
3 żółtka
25 dag mąki
ok. 2/3 szklanka jogurtu
1/3 szklanki mleka do rozrobienia drożdży
2,5 dag drożdży
3-4 łyżki cukru
2 łyżki masła roztopionego
masa:
20 łyżek sezamu mielonego
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie jogurtu naturalnego
Sezam wymieszać z cukrem pudrem i śmietanką, tak aby powstała jednolita masa.

poza tym :
marmulada u mnie z róży

Polewa:
1 szklanka cukru pudru
łyżeczka soku z cytryny

Sezam zrumienamy na patelnie do posypania..

Wykonujemy rozczyn z drożdży na ciepłym mleku około 1/3 szklanki +łyżka cukru + mąką .Musi mieć konsystencję śmietany..odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski dodajemy rozbełtane żółtka z pozostałą częścią cukru.dodajemy jogurt w temperaturze pokojowej .wyrabiamy ciasto najlepiej ręką do uzyskania jednolitej masy..Na końcu dodajemy roztopione masło lekko przestudzone i wyrabiamy aż do całkowitego połączenia z ciastem..Odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia..

Ciasto rozwałkowujemy w prostokąt, posmarować masą sezamowa, zwinąć w rulon.

po każdym zawinięciu utworzyć rulon z marmulady

Ciasto ułożyć w foremce, odstawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 stopni /góra -dół/ przez 40 minut..
Po wyciągnięciu i przestudzeniu polewamy polewą i posypujemy zrumienionym sezamem..
Smacznego