surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret z syropem klonowym

Surówki robimy kilka razy w tygodniu do mięs .ryb ..Cały czas staram sie eksperymentować i wyszukiwać nowe rozwiązania ..Tym razem polecam przepis na surówkę z kapusty pekińskiej z sosem winegret z syropem klonowym..Wyszedł bardzo smaczny o oryginalnym smaku..

Składniki: 3 osoby
1/2 kapusty pekińskiej
1/2 papryka czerwona
3 ogórki korniszony
1/2 pęczka szczypiorku.
sos winagret:
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
2 ząbki czosnku
2 łyżki syropu klonowego minimum
sól.pieprz świeżo zmielony

Wykonanie:
Kapustę i szczypiorek drobno kroimy..paprykę w paski a ogórki na mniejsze kawałki..Wykonujemy klasyczny sos winagret ..tylko zamiast miodu dodajemy syrop klonowy..tzn..do kubka wsypujemy wszystkie produkty a czosnek wyciskamy przez wyciskacz..razem energicznie mieszamy..musimy uzyskać wyrazisty słodko-kwaśny smak z wyczuwalnym czosnkiem..Ewentualnie można dodać więcej syropu klonowego ..według własnych upodobań..Sosem polewamy pokrojone warzywa ..mieszamy ..Podajemy do mięs wieprzowych oraz drobiu i ryb..