surówka z rukoli, buraków i pomarańczy

Polecam przepis na oryginalną w smaku surówkę z rukoli ..Jest to surówka dla osób lubiących intensywne smaki z posmakiem goryczki 🙂

Składniki:
rukola 200g
buraki 4 średnie
pomarańcze 2
orzechy włoskie garść
oliwa 4 łyżki
4 łyżeczki soku z cytryny lub octu winnego
miód płynny 1 łyżeczka
pieprz .sól
2 ząbki czosnku
sól

Wykonanie:

Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku nastawionym na 180 C (ok 45 minut). Umyć i osuszyć rukolę. Wymieszać składniki sosu tzn:olej.sok z cytryny.miód .czosnek przeciśnięty przez wyciskacz sól oraz pieprz dokładnie mieszamy w kubku . Pomarańcze obieramy i kroimy, orzechu podprażyć na suchej patelni. Schłodzone buraczki i kroimy w plastry. Układamy na rukoli plastry buraczków, cząstki pomarańczy, orzechy. Polewamy sosem..Posypujemy orzechami..
Smacznego