likier bananowo-cytrynowy

Z serii alkoholi domowej roboty polecam przepis na likier bananowy..W przepisie w którym znalazłam było bez cytryny ..ja by likier nie był mdły dodałam soku z cytryny i wyszedł na prawdę pyszny 🙂 ..Polecam ..

Składniki:
4 szt. bananów
sok z 1/2 cytryny opcjonalnie ja dodałam by nie było takie mdłe
4 szt. żółtek
1/2 szklanki cukru
400 ml mleka skondensowanego (niesłodzonego)
1 laska wanilii
500 ml wódki -ja dodałam mniej bo nie lubię mocnych alkoholi /Whisky/

Wykonanie:
Banany obieramy, kroimy w kawałki i miksujemy na gładki mus w robocie kuchennym.
Żółtka miksujemy z cukrem na jasną, puszystą masę.
Cały czas miksując na małych obrotach dodajemy banany, mleko i nasion z laski wanilii.
Na końcu powoli stopniowo dolewamy wódkę u mnie whisky..
Po połączeniu składników przelewamy do butelki lub karafki. Przechowujemy w lodówce do dwóch tygodni..