pieczeń wołowa

Polecam przepis na pieczeń wołową ..Jest nie dość .że bardzo smaczna to sos z pieczeni wołowej jest przepyszny..

Składniki:
4 łyżek sosu sojowego
1 łyżki ostrej musztardy
kilka gałązek rozmarynu
sól
pieprz
oliwa z oliwek
3 ząbki czosnku
1.2-1.5 kg rostbefu wołowego w 1 kawałku (z kością lub bez)

Wykonanie:
Na marynatę mieszamy sos sojowy , musztardę, drobno posiekane listki rozmarynu z 2 gałązek, sól i pieprz i oliwę. Dodajemy rozgnieciony czosnek i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy marynatą, odstawiamy najlepiej na noc minimum 2-3 godziny. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni. Mięso włożyć do brytfanki lub naczynia żaro z przykrywką i wstawiamy do piekarnika. Po około 20 minutach przewracamy i ponownie smażymy następne 20 minut .Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy 1.5- 2 godziny od czasu do czasu podlewając..
Pieczeń wyjmujemy na deskę do krojenia, lecz przed krojeniem nalezy odczekać kilka minut, aby pieczeń „odpoczęła”. Podajemy pokrojoną na plastry z kopytkami lub ziemniakami i kapustą kiszoną lub czerwoną.