bigos z młodej kapusty

Oj ta kapucha 🙂 ..U mnie w domu uwielbiana i robię ją na wiele sposobów ..A taka młoda jest po prostu przepyszna..Polecam dzisiaj bigos z dużą ilością koperku ..

Składniki:
2 główki kapusty
3 cebula
20 -30 dag pieczarek
1 kg dobrej kiełbasy po pół kg u mnie podwawelska i toruńska
4-5 ząbków czosnku
4 marchewki
1 pęczek koperku
sól.pieprz
2 łyżki musztardy
3 łyżki smalcu
opcjonalnie majeranek

Wykonanie:
Kapustę drobno kroimy…Gotujemy w osolonej wodzie wraz z startą marchewką około 15 minut .Odcedzamy.
Cebulkę i czosnek drobno kroimy..Smażymy na smalcu/2 łyżki/ aż do zeszklenia..dodajemy pokrojone pieczarki i razem smażymy aż do odparowania wody..na drugiej patelni przesmażamy kiełbasę na łyżce smalcu..Wlewamy do kapusty przesmażoną cebulę jak i kiełbasę.dodajemy musztardę pieprz świeżo zmielony..i chwilkę razem gotujemy ..dokładnie mieszając składniki..Na koniec dodajemy pokrojony koperek i ewentualnie majeranek..
Podajemy z białym pieczywem …