ciasto kokosowe

Po znalezieniu w internecie przepisu przymierzałam sie do zrobienie takiego ciasta..Powiem Wam .ze to co uzyskałam przerosło moje oczekiwania ..Jest bardzo smacznym ciastem i oryginalnym w smaku..Wymaga trochę zachodu i nie jest tani ale na prawdę warto zrobić 🙂 ..Polecam serdecznie ..

Składniki na spód :

200g herbatników
100g orzechów włoskich
200g masła w temperaturze pokojowej
6 łyżek miodu

Krem kokosowy:

100g kwaśnej śmietany 18%
120 g cukru pudru
400 g mleka kokosowego -1 puszka
4 łyżki likieru kokosowego /opcjonalnie/
6-7 łyżeczek żelatyny
400 g śmietanki kremówki
50 g wiórek kokosowych

Galaretka kawowa:

350g słodzonego mleka skondensowanego
150g mleka
1 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
2 łyżeczki żelatyny

Wykonanie:
spód:

Orzechy siekamy, herbatniki kruszymy lub mielimy tak, aby pozostały niewielkie kawałki. Oba składniki mieszamy. Dodajemy masło pokrojone w kostkę oraz miód , wszystko dokładnie łączymy-mieszając.aby dokładnie rozprowadzić wszystkie składniki. Uzyskaną masę przekładamy do tortownicy, równomiernie rozkładamy i dociskamy. Wstawiamy do lodówki.

masa kremowa:

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Odstawiamy do napęcznienia.
Kwaśną śmietanę miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy mleko kokosowe oraz likier kokosowy . ponownie dokładnie mieszamy. Kremówkę ubijamy ze śmietan-fixem.
Napęczniałą żelatynę przekładamy do garnuszka, dodajemy 2 łyżki wody i podgrzewać na wolnym ogniu aż żelatyna całkowicie się rozpuści.Uwaga – Nie gotujemy! Do żelatyny powoli dodajemy kilka łyżek masy z mlekiem kokosowym ciągle mieszając, następnie dolewamy większą ilość masy mieszamy. Przelewamy z powrotem do misy, mieszamy, dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie ale dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Do masy dodajemy ubitą kremówkę w trzech częściach, delikatnie mieszając po każdej dokładce.
Krem przekładamy na wcześniej wykonany spód. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut/ja pozostawiłam na 1 godzinę/. Masa powinna do tej pory stężeć na tyle, aby można było wylać na nią galaretkę.

Galaretka kawowa:

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Zostawiamy do napęcznienia. Mleko skondensowane mieszamy z mlekiem i kawą. Napęczniałą żelatynę przekładamy do garnuszka, dodajemy 1 łyżkę wody i podgrzewamy aż żelatyna całkowicie się rozpuści.Uwaga- Nie gotujemy! Do żelatyny dodajemy kilka łyżek mleka kawowego dobrze mieszając. Następnie dolewamy resztę mleka kawowego i wszystko dokładnie mieszamy. Galaretkę od razu delikatnie wylewamy na masę kokosową .Wstawiamy do lodówki na min. 4 godziny.